Patientnämnderna i Sverige
Webbutbildning för stödpersoner
Välkommen till patientnämnderna i Sveriges webbutbildning för stödpersoner! Bakom denna står patientnämnderna i följande regioner: Blekinge, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland-Härjedalen, Jönköpings län, Kalmar län, Kronoberg, Norrbotten, Stockholm, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro län och Östergötland. Kontakta gärna stödpersonsansvarig på patientnämnden i din region om du har frågor.
Vad är en stödperson?
-
• Att vara stödperson är ett uppdrag för dig som har ett stort intresse och engagemang för andra och vill hjälpa en annan människa. Att i en svår situation ha någon att tala med är nog den viktigaste hjälp man kan få. Många av patienterna på psykiatriska avdelningar har ett begränsat kontaktnät och behöver ofta stöd från en medmänniska. Stödpersonen har tystnadsplikt.
-
• Har du erfarenhet från vård eller social omsorg kan det vara värdefullt, men det är inget krav. Dock bör du ha goda språkkunskaper i svenska. Eftersom patienter inte är en enhetlig grupp, välkomnar vi stödpersoner från alla åldersgrupper och från samhällets alla delar och kulturer. Vi gör alltid individuella bedömningar.
-
• Ett förordnande om stödperson varar så länge tvångsvården pågår och kan därefter, om patienten och stödpersonen så önskar, fortsätta under ytterligare fyra veckor. Stödpersonen får ekonomisk ersättning för detta. Att vara stödperson är något du gör på fritiden, det är inte något jobb.
Hur blir jag stödperson?
För att bli stödperson krävs ingen speciell utbildning, förutom den som patientnämnden ger. Du fyller i en intresseanmälan, kontrolleras i Kriminalvårdens belastningsregister och genomgår en intervju. Du ska vara folkbokförd och bosatt i den region du avser att vara stödperson i. Till intervjutillfället behöver du ha två referenspersoner. Blir du godkänd, ska du genomgå patientnämndens introduktionsutbildning som du påbörjar här och nu. När du är klar med utbildningen är du antagen som stödperson och redo för uppdrag.
INTYG
Svante Classon
Svante Classon har blivit antagen som stödperson. Svante kan komma att förordnas som stödperson för patienter som vårdas enligt lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård och lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård samt för patienter som isoleras enligt smittskyddslagen (2004:168).
Svante har utretts och genomgått webbutbildningen för uppdraget. Utbildningen har bland annat innehållit:
- Att vara stödperson
- Bemötande av patienter
- Psykiatriska diagnoser
- Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård
- Lag (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård
- Smittskyddslagen (2004:168)
- Sekretesslagstiftning
Stödpersonen ska verka som en medmänniska och bistå patienten i personliga frågor och har rätt att besöka patienten på vårdavdelningen och att delta vid förhandlingar som rör tvångsvården/isoleringen.
2024-12-04
Patientnämnderna i Sverige
Patientnämnderna i Sverige